Boekrecensies

Het Graf van Alexander – Will Adams

10 juni 2023

Daniel Knox is al zo lang als hij zich kan herinneren gefascineerd door Alexander de Grote. Als onderwaterarcheoloog is hij al decennialang in Egypte op zoek naar het graf van deze historische veroveraar die in het jaar 323 voor Christus stierf. Die zoektocht kost alleen meer geld dan dat het hem oplevert, daarom werkt hij ook als duikinstructeur. In die hoedanigheid krijgt hij het aan de stok met de machtige Hassan al-Assyuti en dat is een groot probleem als er eindelijk nieuwe aanwijzingen over het befaamde graf van Alexander rondgaan.

De Macedonische necropolis

Op het moment dat Daniel Knox voor de mannen van Hassan al-Assyuti moet vluchten, loopt de Franse Gaille Bonnard rond op de MAS-opgraving in de Egyptische Nijldelta. Het hoofd van deze opgraving van de Macedonische Archeologische Stichting is Elena Koloktronis, en er zijn al prachtige vondsten op deze locatie gedaan. Toch laat Elena alles uit haar handen vallen als er tijdens de bouw van een nieuw hotel in Alexandrië een tombe uit de tijd van Alexander de Grote wordt ontdekt. Ze sleurt de jonge en onervaren Gaille mee om foto’s te maken.

Ook Daniel Knox hoort van de Macedonische necropolis en weet het dankzij een collega onderwaterarcheoloog voor elkaar te krijgen dat hij bij de ontdekkingen van de tombe betrokken wordt.

De schatrijke Nicolas Dragoumis – zijn vader is de oprichter van de Macedonische Archeologische Stichting / komt zelfs speciaal uit Thessaloniki overgevlogen om de tombe te bekijken. Hij wil dat graf van Alexander de Grote koste wat kost vinden om zo zijn plan voor een volksopstand in het voormalige Macedonië in gang te zetten.

De verdwenen tombe

“’Het is mogelijk. Je moet één ding in gedachten houden: we hebben het hier over Alexander de Grote. Hij heeft dertigduizend Macedoniërs over de Hellespont geleid om Xerxes’ invasie van Griekenland te wreken, wetend dat hij tegen tien keer zo grote legers zou moeten vechten. Hij heeft de Perzen niet één keer verslagen, en ook geen twee keer, maar drie keer, en toen ging hij gewoon door. Hij heeft talloze veldslagen geleverd, en hij heeft ze allemaal gewonnen, waardoor hij de machtigste man werd die de wereld ooit heeft gezien. Toen zijn beste vriend Hephaiston overleed, stuurde hij hem naar het hiernamaals op een prachtig besneden houten brandstapel van tachtig meter hoog; net alsof je de Opera van Sydney bouwt en hem dan in de fik steekt. Dus je kunt je wel voorstellen dat Alexanders mannen iets heel bijzonders wilden doen toen de man zelf overleed.’”

Het is algemeen bekend dat er een enorme begrafeniskoets na het overlijden van Alexander werd gebouwd. Het kostte een jaar voordat deze af was en hij was helemaal van goud. Het lichaam werd in een indrukwekkende processie van Babylon naar Alexandrië in Egypte gebracht, waar zijn graf jarenlang door meerdere Romeinse keizers werd bezocht.

Vervolgens verdween de tombe door oorlogen en aardbevingen en is het graf nooit meer teruggevonden. Daniel Knox, Nicolas Dragoumis en Elena Koloktronis leggen zich daar alleen niet bij neer en halen het onderste uit de kan om dat graf alsnog te vinden.

Overdaad schaadt

Ik ben dol op avontuurlijke thrillers vol historische feiten, archeologische settings en legendarische figuren uit de oudheid, dus wat dat betreft dacht ik dat ik echt een gouden vondst had gedaan toen ik dit boek in een tweedehands boekwinkel tegenkwam. De werkelijkheid bleek alleen wat tegen te vallen.

Want hoewel de historische feiten die Will Adams in zijn verhaal heeft verwerkt interessant zijn, is het allemaal net wat te veel en te langdradig. Het haalt flink de vaart uit het verhaal en dat is jammer. Daar komt dan ook nog eens bij dat er een overdaad aan verschillende personages en verhaallijnen is, waardoor het geheel taai en vreselijk druk is.

Ik kan niet ontkennen dat ik dit boek met plezier heb gelezen, want dat was wel degelijk het geval. Toch had ik continu het gevoel dat het verhaal veel beter uit de verf was gekomen als de schrijver zich wat meer had ingehouden. Voor mij is dit boek namelijk een perfect voorbeeld voor het gezegde ‘overdaad schaadt.’

    Plaats een reactie