Boekrecensies Lijstjes

De 5 leukste momenten uit Rood, Wit & Koningsblauw – Casey McQuiston

3 juli 2022
Rood, Wit en Koningsblauw - Casey McQuiston

Na het lezen van de Berlijnse Trilogie van Philip Kerr had ik grote behoefte aan een luchtiger boek. Iets romantisch met weinig om het lijf en hopelijk ook wat gniffeltjes. Rood, Wit & Koningsblauw van Casey McQuiston was absoluut romantisch, maar om nu te zeggen dat het een dun plot had doet het verhaal schandalig veel tekort.

Het boek vertelt namelijk over een verboden liefde in moderne tijden. Het is een onbetwist Romeo en Romeo verhaal uit 2020 en het is ook nog eens hilarisch. Ik heb van iedere bladzijde genoten, de volgende 5 momenten gaven het voor mij nog een extra grote berg extra charme.

1. De bruidstaart

Het verhaal draait om Alex Claremont- Diaz, de zoon van de eerste vrouwelijke Amerikaanse president en prins Henry, tweede in de lijn van troonopvolging bij het Britse koningshuis. Alex is de hoofdpersonage en hij is met zijn zus June uitgenodigd voor de bruiloft van de oudere broer van prins Henry. Daar heeft hij helemaal geen zin in, want hij kan prins Henry niet luchten of zien sinds deze prins een hele tijd eerder bij de Olympische Spelen bot en arrogant tegen hem deed.

Hoe dan ook, Alex gaat braaf naar de bruiloft. Hij drinkt alleen teveel, krijgt een woordenwisseling met prins Henry en samen buitelen ze in de enorme bruidstaart van 75.000 dollar.

“Terwijl hij naar het plafond staart, dat onder de botercrème en champagne zit, kan hij er even alleen maar aan denken dat Henry’s dans met June nu tenminste niet het sappigste nieuwtje over de royal wedding is.”

2. De kalkoenen in het Witte Huis

Een dag voor Thanksgiving komt Alex erachter dat de twee kalkoenen die traditioneel op deze Amerikaanse feestdag gratie krijgen op dat moment met een colonne door de stad worden gereden. En dat ze ook nog eens op kosten van de belastingbetaler, zoals ieder jaar, in een luxe suite van een duur hotel worden ondergebracht totdat ze officieel gratie ontvangen.

Alex vindt dit belachelijk en eist dat de kalkoenen zolang in zijn slaapkamer blijven. En daar heeft hij al vrij snel spijt van. Er volgt een doldwaze online discussie tussen Alex en Henry:

“’Kun je niet gewoon ergens anders gaan slapen? Er zijn toch wel duizend kamers in dat huis?
‘Oké, maar, eh… stel dat ze ontsnappen? Ik heb Jurassic Park gezien. Wist je dat vogels direct van de velociraptor afstammen? Dat is wetenschappelijk bewezen. Dinosaurussen in mijn slaapkamer, Henry. En jij wilt dat ik gewoon ga slapen, alsof ze niet zullen uitbreken en de boel hier overnemen zodra ik mijn ogen dichtdoe? Oké. Jij misschien, met je witte reet.’”

3. Prinselijke karaoke

Prins Henry zit muurvast in het keurslijf van het Britse koningshuis. Hij is behoorlijk stijf en vindt het moeilijk om iets te doen waar zijn oma, de koningin, het misschien niet mee eens is. Maar na een paar drankjes in een Amerikaanse karaokebar weet hij dat even allemaal te vergeten. Potverdriedubbeltjes, wat had ik dat graag meegemaakt!

“En zo, een halfuur en nog twee rondjes later, komt Henry voor een uitgelaten publiek te staan, waar hij ‘Don’t Stop Me Now’ van Queen volledig verkracht, terwijl Nora de achtergrondzang verzorgt en Bea goudkleurige rozen met glitters aan zijn voeten gooit. Zijn kimono is van één schouder afgezakt, zodat er van de tekst op de achterkant alleen nog PRINCE BUTT te lezen is. Alex heeft geen idee waar de rozen vandaan komen en hij kan zich niet voorstellen dat hij veel wijzer zal worden als hij ernaar vraagt. Bovendien zou hij het antwoord niet kunnen horen, want hij schreeuwt al twee minuten lang de longen uit zijn lijf.”

4. Prins Henry gaat terug in de kast

Hoewel Alex en Henry de grootste moeite doen om hun ontluikende liefdesrelatie geheim te houden, is dat wel een enorme uitdaging als je continu beveiligers en assistenten om je heen hebt zwermen. Als Henry de slaapkamer van Alex binnen is geslopen en daar is blijven slapen, ontstaat er grote paniek als Chief of Staff Zahra op zijn deur begint te bonken omdat hij over een kwartier een strategiebespreking heeft.

“’What the fuck,’ mompelt Alex, terwijl hij zijn broek gehaast omhoogtrekt. Op de tast grist hij een shirt en een boxershort van de vloer, drukt die tegen Henry’s borst en wijst. ‘De kast in.’
‘Alweer?’
“Ja, we kunnen later de ironie hiervan wel bespreken. Schiet nu maar op.’”

5. Zahra is een heerlijke smaakmaker

Zahra komt als Chief of Staff van de president regelmatig in beeld. Ze is een professionele probleemoplosser en als eenmaal uitkomt dat de zoon van de Amerikaanse president en de kleinzoon van de Britse koningin een romantische relatie hebben moet ze alles uit de kast trekken om dit recht te trekken. Daarbij laat ze zien dat ze niet alleen snoeihard, maar stiekem ook een mens van vlees en bloed met daadwerkelijke gevoelens is.

“’Sommige mensen begrijpen wél wat discretie betekent, maar daar weet jij natuurlijk niks van.’ Ze zegt het zonder hem zelfs maar aan te kijken, opgekruld tegen het raampje. ‘We hadden afgesproken om onze privénummers nooit voor zakelijke doeleinden te gebruiken. En hou nu je klep en laat me slapen, voordat we hier weer mee aan de slap moeten. Ik draai op niks anders dan zwarte koffie, een krakeling en een handjevol vitamine B12. Waag het niet ook maar in mijn richting te ademen.’”

De wanhoop van een verboden liefde

Natuurlijk biedt het boek meer dan alleen grappige scenes en mooie karakters. Er is ook genoeg ruimte om de vertwijfeling van Alex bij het ontdekken van zijn seksuele identiteit te beschrijven. Ook de wanhoop die bij een verboden liefde hoort krijgt in de loop naar de climax een prachtige hoofdrol.

“Het liefst zou hij zichzelf in brand steken, maar niemand mag de vlammen zien.”

De uiteindelijke climax is om je vingers bij af te likken, waardoor je na het lezen van de laatste bladzijde niet anders kunt concluderen dat dit verhaal zowel prachtig als hartverwarmend is.

    Plaats een reactie