Boekrecensies

De cocktailmoorden – De moordwijven

9 maart 2024

De cocktailmoorden is een bundeling van drie korte verhalen die allemaal de naam van een cocktail hebben gekregen: Bloody Mary, Espresso Martini en Sex on the Beach. De verhalen zijn door het schrijverscollectief De Moordwijven geschreven, dit bestaat uit Liesbeth van Kempen, Isa Maron, Ingrid Oonincx en Marlen Visser. Nu houd ik zo op zijn tijd wel van een cocktail en met een voorliefde voor het thrillergenre kon ik de verleiding niet weerstaan toen ik de audioversie van deze verhalenbundel op Storytel voorbij zag komen!

Bloody Mary

Sylvia Lievers is net gescheiden en dat ervaart ze als een flinke opluchting. Achteraf gezien kon ze tijdens haar huwelijk met Ton niet zichzelf zijn, ze heeft zich onbewust altijd aan haar man aangepast en dat hield in dat ze al jaren niet meer heeft geschreven. En dat terwijl ze – toen ze jonger was – heel wat schrijftalent in huis leek te hebben.

Nu ze haar vrijheid heeft herwonnen is ze vastbesloten om een thriller te gaan schrijven. Ze heeft alleen weinig budget en kan ook wel wat inspiratie gebruiken. Wanneer een goede vriendin haar vertelt dat een exclusieve club in de mondaine Franse badplaats Nice personeel nodig heeft, grijpt ze die kans met beide handen aan.

Eenmaal in Nice bevalt het werk haar erg goed. Maar als de eigenaresse van de club haar vraagt om tijdens een feest in een afgelegen villa te werken, blijkt dat Sylvia opeens bij hele duistere zaken is betrokken.

Espresso Martini

Er zijn inmiddels een paar jaar verstreken en Sylvia Lievers is een succesvol thrillerauteur geworden. Haar boeken verkopen als warme broodjes, maar in de pers worden haar thrillers steevast genegeerd. Zij lijken alleen interesse te hebben in zwaar literair werk en daardoor voelt Sylvia zich als schrijver niet serieus genomen. Kennelijk ben je niet belangrijk genoeg als je aan de lopende band bestsellers produceert.  

Wanneer Sylvia tijdens een afspraakje van haar date hoort dat zijn nichtje zich bij een sekte heeft aangesloten en sindsdien compleet van de radar is verdwenen, ziet ze dit als een geweldige aanleiding om hoogstaand werk te kunnen schrijven. Ze zoekt deze geheimzinnige sekte in een afgelegen pand in de Ardennen op en besluit daar undercover te gaan. Op die manier kan ze misschien achterhalen wat er met het verdwenen nichtje is gebeurt en heeft ze tegelijkertijd een hele goede invalshoek voor een boek wat de pers onmogelijk kan negeren.

Sylvia houdt er alleen geen rekening mee dat ze met toetreding tot die sekte haar leven op het spel zet.

Sex on the Beach

Waar moet je nog over schrijven als je al een hele stoet boeken hebt gepubliceerd? Sylvia Lievers zit vol frustratie tegen een writers block aan te hikken en die zorgt ervoor dat het haar maar niet lukt om haar nieuwste thriller af te ronden. Op zoek naar rust en focus boekt ze daarom een week in een kleinschalig luxehotel, dan lukt het haar vast wel om die laatste hoofdstukken te produceren.

Haar schok is alleen groot als ze er ter plaatse achter komt dat alle andere kamers in het hotel voor een schreeuwerig televisieprogramma over influencers zijn afgehuurd. Het is de bedoeling dat deze influencers in en om het hotel de strijd met elkaar aangaan zodat er uiteindelijk een winnaar overblijft. Onder aan de streep wil dat zeggen dat Sylvia al de eerste nacht niet kan slapen door het gejoel bij het zwembad.

Net als ze haar beklag wil gaan doen en overdenkt om maar te vertrekken, blijkt echter dat het gevecht tussen de Instachickies voor een slachtoffer heeft gezorgd.    

Leuk tussendoortje

Het zijn maar korte verhalen, mede daarom worden er al heel snel een personage, een situatie en een probleem geschetst. In het eerste verhaal wordt er alleen heel weinig gemoord en wordt je als lezer vooral getriggerd om verder te lezen (of luisteren) omdat je wil weten hoe het af gaat lopen. Ook in het tweede verhaal is er vrij weinig bloed te bekennen, maar wordt de spanning wel flink opgevoerd.

Het derde verhaal, Sex on the beach, blinkt uiteindelijk uit in moord en verderf, met daarbij de altijd interessante factor van de zoektocht naar de dader. De cocktails zijn uiteindelijk niet meer dan een enkel bijzinnetje in elk afzonderlijk verhaal en dat vond ik jammer. Het is nu alsof er in het wilde weg een interessante titel is verzonnen en er daarna wat woordjes aan de verhalen zijn toegevoegd.

Al met al is deze verhalenbundel een leuk tussendoortje, wat mij betreft mag dit schrijverscollectief vaker met een dergelijke bundel komen.

    Plaats een reactie