Boekrecensies

Het Pleidooi – Steve Cavanagh

6 februari 2023
Het Pleidooi – Steve Cavanagh

De gewiekste advocaat Eddie Flynn moet in opdracht van de CIA ene David Child, een schatrijke eigenaar van een succesvol social media-platform, als cliënt binnen zien te halen. Dat alleen al is een uitdaging, want deze jonge techmagnaat is al jaren verbonden aan advocatenkantoor Harland & Sinton. Maar daarna moet Eddie er ook nog eens voor zorgen dat hij de moord op zijn vriendin bekent en in ruil voor fikse strafvermindering tegen Harland & Sinton getuigt. Er is alleen één probleem: Eddie is er zeker van dat David Child zijn vriendin niet heeft vermoord.

Chantage van de CIA

Het liefste zou Eddie Flynn helemaal niets met deze zaak te maken willen hebben, maar veel keuze heeft hij niet. De CIA heeft namelijk belastend bewijs tegen zijn vrouw Christine. Christine werkt al jaren als advocaat bij Harland & Sinton en nu blijkt dat ze op de allereerste dag van haar dienstverband zonder dat ze het wist haar handtekening onder een van de louche zaakjes van dit kantoor heeft gezet.

Het huwelijk van Eddie en Christine stelt al een tijdje niet veel voor, toch houden beide echtlieden nog zielsveel van elkaar en zou Eddie alles doen om zijn vrouw te beschermen. Agent Dell van de CIA stelt doodleuk dat als het Eddie niet lukt om David Child tegen Harland & Sinton te laten getuigen, Christine voor een hele lange tijd de bak indraait.

Met dat zwaard van Damocles boven zijn hoofd vliegt Eddie Flynn naar de jonge David Child in een arrestantencel om zo te voorkomen dat David’s vaste advocaat als eerste met hem spreekt.

Onschuldig tot het tegendeel bewezen is

Het bewijs tegen David Child is overweldigend. Het lijkt haast onmogelijk dat hij zijn vriendin niet heeft vermoord. David zelf blijft echter volhouden dat hij onschuldig is en Eddie gelooft hem. Hiermee zijn er voor Eddie twee opties.

Hij kan doorgaan met het originele plan om David ervan te overtuigen dat hij het beste schuld kan bekennen en tegen Harland & Sinton moet getuigen. Of hij kan David met hand en tand in de rechtszaal verdedigen, maar dan moet hij wel wat anders verzinnen om ook Christine van een heftige gevangenisstraf af te houden.

Nu is de tweede optie, David kneitergoed verdedigen en een creatieve oplossing voor Christine uit de hoge hoed toveren, aan Eddie wel besteedt. In het vorige deel uit deze reeks – Het Verweer – werd al duidelijk dat Eddie Flynn zowel over een briljante inventiviteit als ongeëvenaarde scherpzinnigheid beschikt. Dus het is geen verrassing dat hij deze optie neemt en dat wordt een heerlijke achtbaanrit.

De kogel

Laat ik het maar eerlijk bekennen: ik ben dol op Eddie Flynn. Deze voormalige oplichter schrikt er niet voor terug om zijn tegenstanders op verrassende manieren alle hoeken van de rechtszaal te laten zien. Ook tijdens dit tweede deel heb ik weer intens genoten van zijn gewiekstheid.

Nu mag een zogenaamde legal thriller misschien een beetje statisch en bij tijd en wijlen wat saai klinken, dat is met Steve Cavanagh nooit het geval. Het Pleidooi begint namelijk met het gegeven dat Eddie oog in oog met een pistool komt te staan en dat dat ook wordt afgevuurd. Volgens gaat het verhaal 48 uur terug in de tijd en is ieder hoofdstuk weer een stukje dichter bij ‘de kogel’.

De actie spat van de pagina’s en wordt slim afgewisseld met bloedspannende scènes in de rechtszaal, daarnaast zijn de plotwendingen niet te tellen. Het is mij een raadsel waarom deze boeken van Steve Cavanagh nog niet zijn verfilmd.

    Plaats een reactie