Boekrecensies Historische fictie

Phoenix – Bert Wagendorp

20 januari 2024

Het is 1847 als de ouders van de 8-jarige Abel Sikkink besluiten om hun huis in Winterswijk te verlaten en met al hun kinderen naar Amerika te emigreren. Ze zijn landverhuizers zoals er in die tijd en die regio zovelen waren. Vol goede moed en nog meer hoop pakken ze hun spullen om in Sheboygan, Michigan een nieuw leven te beginnen. Abel vind het maar wat spannend, maar gelukkig heeft het gezin van zijn beste vriend, Kalle Brommelstroete, ook besloten om hun geluk aan de andere kant van de oceaan te beproeven. Hun reis loopt van Rotterdam naar New York en Buffalo en dan gaat opeens alles gruwelijk mis…

Het schip dat in vlammen opging

De families Sikkink en Brommelstroete hebben kaartjes voor de Lake Huran Princess, die boot moet hen over Lake Michigan naar Sheboygan brengen. Maar aan de kade in Buffalo blijkt er helemaal geen Lake Huran Princess te zijn. Ene Isaac van der Poel, een vertegenwoordiger van de immigrantenorganisatie in Buffalo, weet de familie Sikkink te overtuigen om aan boord van het schip de Phoenix te stappen.

De familie Brommelstroete vertrouwt het alleen niet. Het is vreselijk druk op de Phoenix en er is lang niet genoeg slaapaccommodatie voor alle passagiers. Terwijl de familie Sikkink aan boord van de Phoenix blijft, besluit de familie Brommelstroete op een ander schip te wachten.

In de nacht van 21 november 1847 breekt er midden op Lake Michigan een grote brand op de Phoenix uit. Het grootste deel van de passagiers en bemanning overleeft de ramp niet, Abel is de enige van de familie Sikkink die via een reddingssloep veilig aan de oever van het immense meer weet te komen.

Een nieuwe familie

Abel komt uiteraard bij de familie Brommelstroete terecht, maar heel lang blijft hij daar niet.

“Het was logisch geweest als ik naar de familie Brommelstroete was gegaan toen ik weer bij zinnen was gekomen. Ik was er vaak en Benjamin en zijn vrouw vroegen me of ik bij hen wilde komen wonen. Maar iets hield me tegen. Sylvia had zich als een moeder over me ontfermd en met Catharina, de zus van Pieter Souffrouw die ook in het huis woonde, voerde ik lange gesprekken. Zij sprak en ik luisterde – meestal. Hoe aardig de Brommelstroetes ook waren, hoe blij ik ook was met het feit dat Kalle in de buurt woonde, ze confronteerden me met het gemis van mijn eigen ouders, van mijn zusjes en Antonie.”

Catharina en haar man Jacob Quintus nemen Abel onder hun hoede. Quintus begint een krant, de Nederlandstalige ‘Sheboygan Nieuwsbode’, en dit inspireert Abel om journalist te worden. Hij wordt ouder, volwassen. Ontwikkelt zich al journalist en verhuist net als Kalle naar New York. Toch laat de ramp van de Phoenix Abel niet los en blijft hij al die jaren bezig om te achterhalen wat er die nacht nu eigenlijk gebeurde.

Een fraai beeld van Nederlandse emigranten

Ik heb echt genoten van deze prachtige historische roman vol waargebeurde feiten en beroemde mensen uit de geschiedenis zoals Walt Whitman, John Brown en Gordon Bennett. De sfeer van de tweede helft van de 19e eeuw spat van de pagina’s en geven een fraai beeld van de Nederlandse emigranten en hun leven in de piepjonge Verenigde Staten.

Abel Sikkink heeft net als de familie Sikkink en de familie Brommelstroete bij mijn weten nooit echt bestaan, toch zijn het mooie personages die de feiten uit die tijd ongedwongen vertellen. Dit boek stopt als Abel zich op zijn nieuwe rol van oorlogsverslaggever voorbereidt. De Amerikaanse Burgeroorlog staat op het punt van uitbreken en Gorden Bennett wil dat Abel die oorlog tot in de kleinste details naar de mensen in New York brengt.

Het verhaal gaat verder in het tweede deel uit deze serie ‘Kalle’ en ik kan niet wachten om meer over deze boeiende tijd en deze personages te lezen!

Ik wil Uitgeverij Pluim heel hartelijk bedanken voor het toegezonden recensie exemplaar

    Plaats een reactie