Boekrecensies

De TikTok Challenge – Annet Jacobs

30 november 2022
De TikTok Challenge – Annet Jacobs

Zoonlief van 10 jaar oud zit in een nieuwe fase: boeken zijn saai. Zelf lezen is saai. TikTok vindt hij daarentegen geweldig, dus besloot ik De TikTok Challenge van Annet Jacobs onder zijn neus te duwen. Het had succes, want hij begon er meteen in te lezen. Ik was in mijn nopjes en bedolf mezelf onder schouderklopjes, totdat hij na een paar hoofdstukken aangaf dat hij het verhaal niet meer begreep. Ik besloot het aan hem voor te lezen in de hoop dat het tweede deel uit deze serie beter zou gaan, maar dat idee is gestrand.

Te jong voor social media

Nova is 10 jaar oud en ze wil dolgraag een eigen account op TikTok. Het lijkt haar super om zelf filmpjes te kunnen maken met alle leuke mogelijkheden die TikTok biedt. Haar moeder vindt haar alleen veel te jong voor social media, dus dat eigen TikTok-account kan ze voorlopig uit haar hoofd zetten.

Ze mag gelukkig wel af en toe op het account van haar vriendinnetje Yin meekijken, dus ze weet in ieder geval hoe het werkt. En hoe leuk het is.

Dan komt Meester Jaap met het idee om met zijn oudere zus, die lerares op een andere basisschool is, met een speciale app een TikTokChallenge te organiseren. De kinderen uit haar klas en de kinderen uit de klas van Meester Jaap gaan individueel tien dagen lang iedere dag TikTok filmpjes maken en de klas die de meeste likes krijgt, heeft gewonnen.

Tenminste, ik denk dat het zo zou moeten werken, ik snap waarom zoonlief weinig van die TikTok Challenge begreep. Hoezo is er een aparte app naast TikTok? Hoezo krijg je extra punten als je op de For You-pagina komt? Zoonlief heeft een eigen TikTok-account, maar heeft geen idee wat de For You-pagina is. Of wat de definitie van viral gaan is, want daar krijg je ook extra punten voor.

132.000 hartjes

Je snapt het al: Nova doet onder een geheime naam stiekem toch mee met de challenge. En dat gaat haar ook nog eens heel goed af. Ze blijkt ontzettend creatief te zijn in het maken van originele filmpjes die heel veel likes krijgen. Alleen al voor haar eerste filmpje krijgt ze 132.000 hartjes.

Zoonlief vindt dit allemaal erg indrukwekkend en gaat helemaal op in het verhaal, ik lees het met kromme tenen. Ik weet namelijk behoorlijk veel van algoritmes, zowel van die van zoekmachines als die van social media platformen. Het is absoluut onmogelijk om met een gloednieuw account en een filmpje zoals beschreven, zonder hashtag onderzoek, zonder volgers en op een willekeurig tijdstip zo’n respons te krijgen. Maar goed, het zal wel.

Nova gaat door met haar filmpjes en ze haalt steevast een paar duizend likes meer dan haar mededeelnemers. Iedereen is er mee bezig, met het maken van nog betere filmpjes en nog betere manieren om nog meer likes te scoren. En dat deed mijn nekharen omhoog staan.

Alles voor de likes

Ik besefte me dat ik een boek aan mijn zoon voor zat te lezen waarin het behalen van zoveel mogelijk likes op social media als een geweldige prestatie werd neergezet en dat je heel veel bewondering en aanzien krijgt als je dat lukt. Ik dacht dat we het er inmiddels allemaal wel over eens waren dat dat geen goede boodschap voor jongeren was en al helemaal niet voor kinderen. Waarom zat deze schrijfster dit dan zo te verheerlijken?

“De volgende avond staart Nova wanhopig naar het pak hagelslag op haar bed. Mam slaapt al. De klok van de juwelier heeft net elf keer geslagen. Over een uur is het vrijdag. Ze heeft nog zestig minuten voor de Hagelslag-challenge. Of eigenlijk zijn het er nog maar zesenvijftig.
Ze m
óet iets verzinnen. Maar ze weet niks. Na een hagelslaghoosbui, een colonne hagelslagmieren, een hagelslaggezichtsmasker, een hut van hagelslagpakken en de eenentwintig andere Hagelslag-TikToks die ze voor Kenia, Tigo, Yin, Robbie en de rest heeft gemaakt, zijn haar ideeën op.
Haar hoofd is zo leeg als een ballon. Maar een challenge overslaan, dat kan dus niet. Dan ligt ze eruit.”

De enige reden waarom ik doorlas, was omdat dit beeld tegen het einde van het verhaal vast wel onderuit gehaald zou worden en dat er dan een fatsoenlijke boodschap zou komen. Iets in de trant van: TikTok is leuk, maar totaal niet belangrijk. Het gaat niet om de likes of het aantal volgers, het gaat om het plezier.

Ik had het mis.

Een vervolg? Ik dacht het niet.

Er is inmiddels ook een vervolg, de TikTok Hack, maar die komt er bij ons niet in. Mijn zoon zit op TikTok, maar is helemaal niet bezig met het halen van duizenden likes, viral gaan en de For You-pagina. Hij vindt het gewoon leuk om gekke filmpjes te kijken en af en toe zelf wat uit te proberen. Omdat ik zelf zo’n beetje alles uit dit boek naar hem heb ontkracht is dat gelukkig zo gebleven.

Dit boek is volledig onrealistisch, volgens mij heeft Annet Jacobs totaal geen benul van TikTok en wilde ze gewoon een aansprekend onderwerp voor haar verhaal. Dat kan ik allemaal nog wel begrijpen, maar dat ze vandaag de dag zo met dit onderwerp omgaat vind ik afschuwelijk.

Ik wilde dat mijn zoon weer enthousiast zelf zou gaan lezen, maar als ik daarvoor dergelijke pulp aan moet gaan bieden is mijn behoefte behoorlijk getemperd. Dan heb ik liever dat hij het gewoon bij zijn veilige Donald Duck strips houdt.

    Plaats een reactie