Boekrecensies

De Paarse Engel – Era Richmen

18 maart 2023
De Paarse Engel - Era Richmen

Jim Matteos is een geheim agent die in een safehouse in Californië samen met zijn vriendin Soraya bijkomt van zijn vorige opdracht. Deze klus in de Colombiaanse drugswereld heeft diepe sporen bij hem achtergelaten. Hij zit nu niet alleen ondergedoken omdat er misschien wraakacties naar aanleiding van die vorige opdracht kunnen komen, hij heeft ook slapeloze nachten en een stoet demonen aan die periode overgehouden. Dan belt zijn baas William North hem op. Er staat een nieuwe potentiële ramp te gebeuren.

Jorge Herreira

In de San Quentin gevangenis weet de Mexicaanse drugsbaron Jorge Herreira met een aantal medegedetineerden na een enorm bloedbad te ontsnappen. Zodra hij op vrije voeten is, gaat Jorge meteen weer druk aan de slag. Tijdens zijn gevangenis is zijn drugsimperium in Mexico immers sterk gekrompen en hij heeft een plan nodig om de drugstoevoer te herstellen.

Maar dat is niet het enige wat Herreira op zijn to-dolijstje heeft staan. Hij wil ook wraak op de Amerikanen nemen. De gringo’s, die zijn volk al decennialang vernederen en vermoorden. Om hem tegen te kunnen houden kruipt Jim Matteos opnieuw in de huid van ‘De Paarse Engel’, het alias van een gecreëerde, mythische drugsbaron die alles voor elkaar kan krijgen.

Om in de wereld van Jorge Herreira te infiltreren laat Jim zich bij Hugo Alvarez, de rechterhand van Herreira, in een andere gevangenis opsluiten. De vraag is alleen of Jorge er op tijd voor kan zorgen dat Jim weer vrijkomt zodat de geheim agent zijn wraakacties kan tegenhouden.

De nachtmerries van Jim Matteos

De eerste keer dat Jim Matteos zich als De Paarse Engel voordeed is hem niet bepaald in de koude kleren gaan zitten. Hij leidt sindsdien aan ernstige slapeloosheid en als hij het hem dan toch even lukt om in slaap te vallen, wordt hij geteisterd door nachtmerries.

“Ook zij konden dus niets vinden over Shield Enterprises. Verdomme, hij moest aanknopingspunten hebben. Hij gaapte. Slaap, alertheid. De eeuwige strijd. Hij zette zijn auto aan de kant van de weg en drukte met zijn linker wijsvinger op het knopje van het bedieningspaneel naast zijn zitting. De rugleuning zoefde traag naar achteren. Hij sloot zijn ogen en dommelde langzaam weg.
Er dansten lijken in zijn hoofd. Sommige alleen, andere zij aan zij. Zonder enige harmonie zweefden ze voorbij. Lopez Zapata op de voorgrond. De Colombiaanse drugsbaron zwaaide met zijn handen, dirigeerde de anderen, als de orkestleider van een zwarte symfonie. Het overgebleven deel van zijn weggeslagen schedel deinde onregelmatig op de maat van de muziek. Onheilspellende, onsamenhangende klanken.”

Gedurende het verhaal blijkt dat zijn klus in Columbia niet de enige reden voor zijn akelige dromen is. Er is meer gebeurd, maar dat is nagenoeg uit zijn geheugen gewist. Jim zal de nodige moeite moeten doen om die herinneringen terug te krijgen.

Spanning en urgentie

De Paarse Engel is een boek dat ik in eerste instantie nooit zelf gekozen zou hebben omdat een Mexicaanse drugsbaron een centrale figuur in het verhaal is. Normaal gesproken houd ik niet van boeken die over de drugswereld gaan, dus ik zag er eerlijk gezegd een beetje tegenop op om aan dit verhaal te beginnen toen ik het als lid van de lezersjury van de Hebban thrillerprijs kreeg toegewezen. Toch werd ik aangenaam verrast.

Jim Matteos is een aangenaam personage met trauma’s en problemen die hem een extra dimensie geven. Bovendien zijn de hoofdstukken zijn lekker kort en er is een deadline die voor veel spanning en urgentie zorgt, dus dat leest lekker weg.

Hoewel de geloofwaardigheid op aardig wat punten ver te zoeken is, mocht dat de pret niet drukken. Het is een heerlijke thriller vol actie en vaart waarbij de held van het verhaal ongegeneerd zegeviert. Hij moet daarbij alleen wel een aantal enorme kleerschuren incasseren.

    Plaats een reactie