Boekrecensies

De man die met poppen speelde – Magnus Jonsson

6 april 2024

Rechercheur Rickard Stenlander is net lekker in zijn volkstuintje bezig als hij wordt gebeld dat hij onmiddellijk op moet komen draven. Er is een jonge vrouw, de 23-jarige Anna Bork, in haar eigen bed vermoord. Dat is op zich al verontrustend genoeg, ware het niet dat de moordenaar haar na haar dood in een pop heeft veranderd. Hij heeft het haar in twee staartjes gebonden, heeft haar als een pop opgemaakt en daarna heeft hij haar hele lichaam gelakt zodat haar huid glimt. Samen met zijn collega Erik Svensson gaat Rickard meteen aan de slag en ze vinden al snel de laptop van het slachtoffer. Die is alleen te goed beveiligd, dus er moet iemand komen om deze te onderzoeken. En dat wordt de omstreden Linn Stahl.

De anarchistische Linn

Het valt niet mee om de laptop van de vermoorde Anna te laten onderzoeken, want er zijn flinke achterstanden bij de forensische dienst. Dat apparaat is alleen wel belangrijk, het had een prominente positie in de kamer en ook een zeer geavanceerde webcam. Er moet gewoon belangrijke informatie op staan.

Louise, de baas van Rickard en Erik, besluit daarom om een externe expert voor het onderzoek van die laptop in te huren. En haar nichtje, de 29-jarige Linn, is eigenlijk de enige die hiervoor geschikt is. Ze is behalve een whizzkid namelijk ook een cryptologie-expert. Maar daarnaast is ze net zo goed links-extremistisch, anarchistisch en anti-materialistisch. Ze was in het verleden betrokken bij de antifascistische beweging AFA waarbij ze actief op Zweedse nazi’s jaagde. In die hoedanigheid is ze ook aan 3 jaar gevangenisstraf gekomen.

Linn staat niet te springen om de opdracht aan te nemen. Ze heeft een natuurlijke aversie tegen de politie en alles in haar schreeuwt dat ze zich niet met hen moet inlaten. Toch intrigeert deze zaak haar mateloos. En ze wil haar tante graag helpen. Linn besluit het werk aan te pakken, maar beseft op dat moment niet dat ze zich daarmee heel diep in een levensgevaarlijk wespennest begeeft.

Wankelende wereldbeelden

In eerste instantie weten Rickard en Erik niet wat ze met deze bijzondere forensisch analist aan moeten. Hoe haalt Louise het in haar hoofd om een voormalige bajesklant met sterke anarchistische trekjes bij de zaak te betrekken? Linn blijkt alleen razendsnel belangrijke informatie uit die laptop te kunnen toveren en bovendien is ze erg geïnteresseerd en betrokken.

Al snel vormen de twee rechercheurs samen met Linn een ijzersterk team, maar dat zorgt er wel voor dat de diepgewortelde wereldbeelden van Linn flink gaan wankelen. Naarmate de zaak vordert, blijkt bovendien dat de fascistische beweging uit Linn’s verleden weer naar de oppervlakte komt drijven.

Voor ze het goed en wel beseft is het leven van Linn in ernstig gevaar en moeten Rickard en Erik een bloedstollende klopjacht in zetten om zowel Linn als de poppenmoordenaar te kunnen vinden.

Van veelbelovend naar verwarrend en gekunsteld

Het personage van Linn is zonder meer het meest interessante aspect van dit verhaal. Die zogenaamde poppenmoorden zijn leuk verzonnen, maar uiteindelijk is het Linn die met haar skatebord en ongewone opvattingen de complete show steelt.

Het verhaal begint veelbelovend, maar gaandeweg verdwijnt de poppenmoordenaar steeds meer naar achtergrond en gaat er veel aandacht uit naar verschillende fascisten. Dat zorgde bij mij voor de nodige verwarring, ik vond het maar moeilijk te volgen. Ik vond de ontrafeling naar de identiteit van de poppenmoordenaar (die naar het einde toe opeens weer een grotere rol krijgt toebedeeld) eigenlijk ook maar gekunsteld.

De climax was hoe dan ook erg spannend en daarmee was het boek voor mij uiteindelijk toch de moeite waard. Ik ben er alleen niet zeker van of ik zin heb om het tweede deel uit de boekenreeks over Linn Stahl te lezen. Nu ik haar verleden en haar personage ken is een groot deel van de charme volgens mij wel verdwenen.

    Plaats een reactie