Lijstjes

5 boeken die ik minstens 5x heb gelezen

30 januari 2023

Er zijn van die boeken die je kunt blijven lezen omdat ze gewoon nooit vervelen. Het maakt dan niet uit dat je al precies weet wat er in het verhaal gaat gebeuren, het is simpelweg heerlijk om eindeloos van een boek te kunnen genieten. Ik moet wel bekennen dat ik er heel wat voor over zou hebben om mijn geheugen te kunnen wissen zodat ik deze boeken opnieuw voor de eerste keer zou kunnen lezen!

1. Harry Potter and the Sorcerer’s Stone – J.K. Rowling

Ik was relatief laat met het ontdekken van de onvergetelijke Harry Potter- reeks van J.K. Rowling. Er waren al vier delen verschenen en het eerste deel werd op dat moment verfilmd. Volgens mij was het dus omstreeks 2001 dat ik op mijn 27e uit nieuwsgierigheid een kinderboek besloot te gaan lezen.

Al na een paar bladzijdes was ik volledig verkocht, ik vond het fantastisch! Ik heb meteen alle vier de delen in het Engels aangeschaft en sindsdien kocht ik ieder vervolg op de dag van verschijning. In aanloop naar het uitkomen van het nieuwe deel las ik altijd alle voorgaande boeken opnieuw, en sindsdien heb ik de hele serie nog een paar keer in het geheel gelezen.

Om die reden heb ik dit eerste deel dus zo vaak gelezen, toch heeft dit verhaal me geen moment verveeld.

2. De Da Vinci Code – Dan Brown

In 2004 liep ik zonder specifiek verlanglijstje door mijn favoriete boekhandel en stuitte daar op een grote stapel van de nieuw verschenen Da Vinci Code van Dan Brown. Ik had nog nooit van Dan Brown gehoord, maar de titel en kaft spraken me wel aan. Ik besloot het dezelfde dag nog te gaan lezen en dat heb ik geweten. Ik kon het boek namelijk niet meer wegleggen en heb daardoor die nacht amper geslapen. Dat. Boek. Moest. Uit!

Ik heb het sindsdien nog een flink aantal keren gelezen en ik blijf het een ontzettend goed boek vinden, ook al weet ik allang hoe het gaat eindigen. Natuurlijk heb ik daarna meer boeken van Dan Brown gelezen, en een flink aantal boeken die zijn succes probeerden te evenaren, maar De Da Vinci Code steekt er met kop en schouders bovenuit. Helemaal niets kan deze onvervalste relithriller overtreffen.

3. The Hundred Secret Senses – Amy Tan

Iedereen heeft wel een lievelingsboek dat haast versleten is doordat het zo vaak is gelezen. Bij mij is dat The Hundred Secret Senses van Amy Tan. Ik heb zelfs ook een Nederlandse vertaling omdat ik hoopte dat mijn man het net zo prachtig zou vinden als ik, maar dat was een brug te ver.

Hoe dan ook, ik ben jaren geleden helemaal vanuit mijn woonplaats Tilburg naar Haarlem gereden om Amy Tan in eigen persoon te kunnen vertellen hoe belangrijk haar boek voor mij is geweest. Ik heb er een gesigneerde versie van mijn lievelingsboek aan overgehouden en dat is dan ook meteen mijn meest kostbare schat in mijn boekenkast.

Je leest er meer over in het blogartikel ‘Mijn ontmoeting met Amy Tan’.

4. Dochter van Isfahan – Anita Amirrezvani

Ik ben dol op historische romans en ook het Midden Oosten met zijn fascinerende geschiedenis vind ik ook machtig interessant. Dat waren de twee voornaamste reden waarom ik dit boek in 2007 heb aangeschaft. Het is alleen zo prachtig geschreven en het verhaal over een jong Perzisch meisje dat zich ontwikkeld tot briljant tapijtknoopster is zo meeslepend dat ik het na al die jaren inmiddels nagenoeg kapot heb gelezen.

Dit boek neemt je mee op reis naar het oude Perzië. Het laat het schitterende Isfahan zien, ruiken en proeven, zowel de pracht als de gruwel. Het is alsof je al lezende droomt.

5. De Verborgen Geschiedenis – Donna Tart

Dit boek staat al decennia lang in mijn boekenkast en ik heb het sindsdien talloze keren gelezen omdat het verhaal over de excentrieke studenten me blijft boeien. Nu helpt het natuurlijk ook dat ik na een paar jaar telkens weer vergeet hoe het precies afloopt en daardoor is het toch een klein beetje alsof ik het iedere keer weer opnieuw lees.

Ik hoop van harte dat het einde nooit goed bij me blijft plakken, dan ga ik het namelijk nog minstens 5x lezen. Sterker nog, ik denk dat ik het binnenkort weer eens oppak, ik heb er echt weer zin in!

    Plaats een reactie