Het vriest dat het kraakt en er ligt ook een dik pak sneeuw als Lee Kinney de deur uitstapt en onderweg gaat naar zijn werk. Hij is tuinman bij het Zuid-Londense Horniman Museum, maar als hij daar eenmaal aankomt krijgt hij bericht dat er door de slechte weersomstandigheden die dag niet wordt gewerkt. Hij wil net weer naar huis omdraaien als hij het zwakke geluid van een ringtone over het verlaten terrein hoort klinken. Het blijkt van een iPhone in de vijver te komen. En het hoort bij het dode lichaam van een jonge vrouw die onder het bevroren wateroppervlak ligt.
Een nieuwe start
Diezelfde ochtend zit inspecteur Erika Foster voor haar eerste werkdag bij de receptie van het politiebureau van Lewisham Road. Voorheen werkte ze bij de Metropolitan Police van Manchester, maar daar was ze al een tijdje op non-actief gezet. Ze hoopt in Londen een nieuwe start te maken en valt meteen met haar neus in de boter als het bericht binnenkomt dat er een dood meisje in het ijs bij het Horniman Museum is gevonden.
Al snel blijkt dat het om de 23-jarige Andrea Douglas-Brown gaat, de dochter van de schatrijke Lord Douglas-Brown. Vier dagen eerder was Andrea al als vermist opgegeven en sindsdien was de pers bovenop deze sappige verdwijning van de jongste telg van een belangrijk lid van de Labour Partij gedoken.
Het is de taak van Erika om deze zaak zo snel mogelijk op te lossen, maar dat is een grotere klus dan gedacht. De aanwijzingen zijn minimaal en Erika moet zich ook nog tegenover haar nieuwe collega’s en commissaris Marsh zien te bewijzen. Ze had een uitstekende reputatie bij de Metropolitan Police van Manchester, maar dat raakte ze in een fractie van een seconde kwijt bij haar desastreuze laatste zaak.
Vastbesloten om haar te laten falen
Erika ontdekt stukje bij beetje dat Andrea niet bepaald een lievertje was en moet aardig wat louche plekken af om na te gaan wat er aan Andrea’s dood vooraf ging. Hierdoor spreekt ze mensen die over het algemeen niet als heel geloofwaardig worden beschouwd en dat levert haar de nodige problemen op de werkvloer op. In de tussentijd wordt Erika door iemand in de gaten gehouden. Iemand die vastbesloten is om haar te laten falen.
“Een paar huizen van Erika’s appartement vandaan zat iemand gehurkt achter in een steeg. Doordat hij van top tot teen in het zwart was gehuld, ging hij geheel op in het donker. De figuur keek hoe Erika staand voor haar raam nog een sigaret opstak en een rookwolk uitblies, die om het kale peertje boven haar hoofd kringelde.”
Een fantastische thriller van een fantastische schrijver
Robert Bryndza is inmiddels een welbekend fenomeen op het gebied van bloedstollende thrillers, dus het werd onderhand eens een keertje tijd dat ik (net als zovelen anderen) een boek van hem las. Zoals ik dat eigenlijk altijd doe, begon ik met zijn debuut en dat is dit meisje in het ijs uit 2018.
Op het eerste gezicht lijkt het een vrij doorsnee thriller te zijn. Er is een jonge vrouw vermoord en een inspecteur met een ernstig trauma wordt voor de leeuwen gegooid om deze zaak op te lossen. Het had er alle schijn van dat dit op een dertien in een dozijn-verhaal zou uitdraaien, maar het is tenslotte niet voor niets dat dit boek een wereldwijde bestseller is geweest.
Het feit dat dit boek toch met kop en schouders boven al die stapels met andere thrillers uitsteekt blijkt dan ook vooral uit de uitstekende schrijfstijl, een ijzersterk hoofdpersonage, goed uitgewerkte karakters van alle andere personages, een verslavende verhaallijn en een spanningsboog die bijna niet te verdragen is. Ik kan zo nog wel een tijdje doorgaan, maar uiteindelijk komt het er op neer dat dit een fantastische thriller van een fantastische schrijver is.
Ik ben blij dat ik Robert Bryndza zo laat heb ontdekt, want hij heeft in de tussentijd niet stil gezeten. Voorlopig kan ik even vooruit met de dertien andere thrillers die hij sinds dit debuut heeft geschreven!
Geen reacties