Boekrecensies

Het dubbele geheim van de familie Lessage – Sandrine Destombes

25 november 2023

Het is een warme dag in augustus 1989 als tijdens het knoflookfeest in het kleine dorpje Piolenc de 11-jarige tweeling Solène en Raphaël Lessage spoorloos verdwijnt. Rechercheur Jean Wimez start direct een diepgravend onderzoek, maar komt geen enkele steek verder. Dan wordt er drie maanden later het lichaam van een kind op het lokale kerkhof gevonden. Het is Solène, gehuld in een witte jurk en met een bloemenkrans op haar hoofd. Van haar tweelingbroer Raphaël ontbreekt ieder spoor. Uiteindelijk raakt de zaak in de vergetelheid, maar dan verdwijnt er opnieuw een 11-jarig kind uit Piolenc.

Een gebroken man

Rechercheur Jean Wimez is inmiddels gepensioneerd, daarom valt de zaak van de recent verdwenen Nadia op het bordje van de nieuwe rechercheur: Julian Fabregas. Hij gaat als eerste langs bij Victor Lessage, de vader van Solène en Raphaël. De verdwijning van deze tweeling is al bijna dertig jaar geleden en ondanks dat het lichaam van Solène vrij snel werd gevonden, is Raphaël nog steeds spoorloos verdwenen.

Het leven van Victor Lessage staat nog steeds volledig in het teken van het vinden van Raphaël en de gepensioneerde Jean Wimez staat hem bij in zoektocht. Wimez is dan ook zwaar verontwaardigd als Fabregas bij Victor Lessage aanklopt met vragen over Nadia. Het is volgens Wimez uitgesloten dat deze gebroken man iets met de verdwijning van dat meisje te maken heeft. Maar ook Wimez staat met zijn mond vol tanden als blijkt dat Victor en Nadia elkaar kenden.

Is Victor een terechte verdachte voor de verdwijning van Nadia? Komt na al die jaren naar boven dat Victor wel degelijk achter de moord op zijn dochter en mogelijke moord op zijn zoon zat?

Een klein dorp vol donkere intriges

Het verhaal wordt nog een graadje complexer als wat later blijkt dat de kinderen Zili en Gabriël ook vermist worden. Op dat moment moet Fabregas naar andere invalshoeken gaan kijken en komt hij er niet onderuit om de plaatselijke basisschool onder de loep te nemen. Alle verdwenen kinderen zijn 11 jaar oud en hun gemene deler is die school. Wat is daar allemaal gaande?

Langzaam maar zeker onthult zich een klein dorp vol intriges en steeds meer mogelijke verdachten voor deze verzameling van vreemde zaken die zich over vele decennia uitstrekken. De psychologie van alle spelers komt uitgebreid aan bod en toch had ik geen moment kunnen voorspellen wie nu de werkelijke dader was.

Ik dacht meerdere keren te vermoeden welke kant het verhaal op zou gaan, maar kwam telkens weer tot de conclusie dat ik op het verkeerde been was gezet. Heerlijk vind ik dat!

Geboeid tot de laatste letter

Het lijkt een vrij eenvoudig startpunt, een thriller over vermiste kinderen. Sandrine Destombes weet die verdwijningen echter heel kundig met kleine details in mysteries te hullen waar ik als lezer direct door was geïntrigeerd. Naarmate de sluier van alle raadsel steeds verder wordt opgelicht komt er stukje bij beetje een duister geheim naar voren dat behoorlijk onder mijn huid kroop.

Destombes heeft een erg prettige schrijfstijl en weet de aandacht met plotwendingen, flashbacks en kleine brokjes informatie goed vast te houden. De thriller heeft mooi uitgediepte personages waarin met name Victor Lessage goed uit de verf komt en ook de sfeer van het kleine Franse dorpje waar normaal gesproken nooit iets gebeurt draagt mooi aan het verhaal bij. Al die elementen samen zorgden ervoor dat ik tot de laatste letter was geboeid.

Wat mij betreft is Sandrine Destombes echt een naam om te onthouden en de kans is erg groot dat ik binnenkort haar iets recentere boek, De kinderen van het klooster, ga lezen (of luisteren).

    Plaats een reactie