Boekrecensies Historische fictie

Amalia: Prinses van Oranje – Matthias Rozemond

23 januari 2023
Amalia – Matthias Rozemond

Het is 1621 wanneer de 18-jarige Amalia als eerste hofdame van koningin Elisabeth Stuart onderweg is naar Den Haag om daar onder de bescherming van stadhouder Maurits te verblijven. De koningin moest samen met haar man en hofhouding de Bohemen ontvluchten omdat dat door de Spanjaarden is veroverd. In Nederland houdt Elisabeth ondanks haar gedwongen ballingschap een uitgebreid hof vol van etiquette aan en Amalia probeert zich aan het roerige Haagse leven aan te passen. Ze komt daarbij wel steeds de jongere halfbroer van Maurits, Frederik Hendrik, tegen.

De mysterieuze heer Gunterstein

De ambitieuze en vrijgevochten Amalia heeft de titel Gravin van Braunfels en ze is niet bepaald een dom wicht. Toch laat ze zich inpakken door de mysterieuze heer Gunterstein. Hij is verbonden aan de in ongenade gevallen familie van der Mijle, de vorige eigenaars van het huis waar koningin Elisabeth met haar hofhouding nu haar intrek heeft genomen.

Deze Cornelis van der Mijle is als schoonzoon van de twee jaar eerder geëxecuteerde Johan van Oldenbarnevelt Den Haag ontvlucht. De rebelse Gunterstein heeft op de een of andere manier ook met die Van Oldenbarnevelt te maken, maar Amalia komt er maar niet achter hoe dat precies in elkaar steekt. Hoe dan ook, die Gunterstein vindt ze machtig interessant en dat zorgt ervoor dat ze zich steeds meer in de Staatse politiek begint te verdiepen.

Van Gunterstein is als een verboden vrucht voor Amalia en ze neemt steeds grotere risico’s om hem te kunnen ontmoeten.

Nederland in de 17e eeuw

De Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden is op dat moment alles behalve rustig en vreedzaam. Maurits van Oranje heeft als stadhouder en legeraanvoerder van de republiek de strijd met Spanje hervat en de executie van landsadvocaat Van Oldenbarnevelt heeft tot veel spanningen onder de Nederlandse bevolking geleid.

Als lezer zie je het Nederland van de vroege 17e eeuw door de ogen van Amalia, een bevoorrechte jongedame die zowel de kant van het Haagse hof als die van de rebellen meekrijgt. Als Maurits de ene na de andere aanval op de Spanjaarden verliest, wordt Amalia zelfs betrokken bij een staatsgreep om de stadhouder te vervangen en moet zij een moeilijke beslissing nemen.

Uiteindelijk bedenkt ze haar eigen politieke spelletje. Eentje waarvan vooral zijzelf de vruchten kan gaan plukken.

Vrouw van de stadhouder

Het verhaal staat vol van koninklijk gekonkel, gewaagde complotten, verraad, bedrog, Franse aristocraten met kanten zakdoekjes, charmante Engelse adel en een snode Spanjaard. Ruimte voor gegniffel is er ook, vooral als koningin Elisabeth (eh… ‘de priesteres’) met haar tarotkaarten aan de slag gaat.

De titel van het boek verraad al wat er uiteindelijk gebeurt: Amalia trouwt na een aantal omwegen met Frederik Hendrik en wordt daarmee – na het overlijden van Maurits – vrouw van de stadhouder van de Nederlandse Republiek. Ze is er alleen wel op gebrand dat ze haar tijd niet alleen aan kinderen, theekransjes en borduurwerkjes besteedt. Ze wil een noemenswaardige rol in de politiek. En ze wil koningin Elisabeth op haar nummer zetten. Daar moet ze alleen wel de nodige risico’s voor nemen.

Deze boeiende historische roman vertelt over een interessante periode in de Nederlandse geschiedenis met een hoofdrol voor een van de grondlegsters van ons huidige koningshuis. Er is ook een vervolg op dit boek uitgekomen – Hoogheid – en die ga ik zeker ook lezen (of luisteren). Ik ben erg benieuwd hoe het Amalia verder zal vergaan!

    Plaats een reactie